Mobilok, kütyük, elektronikus cuccok…

A laptop használata az átlagember számára

Laptop

Laptop

Szinte minden ember használt már életében számítógépet. Tudjuk, hogy a klasszikus egér és a billentyűzet talán a legmegbízhatóbb és elterjedtebb megoldás a gépek kezelése szempontjából. Nos, a laptop megjelenése és elterjedése kicsit átértelmezte ezt a világképet.

A laptopok hasonlóak az asztali számítógépekhez, azonban több előnyük is van. Jóval kisebbek és kompaktabbak, mivel nincs szükség olyan nagy gépházra és hűtőbordákra vagy ventillátorokra. A gép maga és a monitor egyesült, így sokkal jobban hordozható a készülék. A laptop további előnye, hogy jóval könnyebb, általában 3-4 kiló maximum, aminek körülbelül a felét egyébként az akkumulátor teszi ki, míg az asztali számítógépek akár 10 kilót is nyomhatnak. A laptopok kezelése rendkívül egyszerű és sokban hasonlít az asztali gépekéhez. A klaviatúra ugyanúgy megtalálható és használható, sőt külső billentyűzet is csatlakoztatható a laptophoz, ha mindenképp a hagyományos utakat preferáljuk. A változás a touchpad-ban van. A touchpad az egeret helyettesíti és segítségével a kurzor érintéssel vezérelhető. Természetesen a touchpad is helyettesíthető külső USB csatlakozójú egérrel, amellyel már szinte ugyanúgy kezelhető a laptop, mint egy asztali számítógép.

A laptopok rengeteg területen előnyösebbek, mint a PC-k azonban a kompakt kialakítás és a kis méret, valamint a hordozhatóság általában csak magasabb áron kapható meg, ha jó és nagy teljesítményű alkatrészeket szeretnénk a laptopba. A hasonló teljesítményű asztali gépek általában jóval olcsóbbak szoktak lenni, mint az ugyanolyan erősségű laptopok. A pénz azonban ne legyen akadály, hiszen a laptopok sok tekintetben jobb megoldásnak számítanak mára, mint az asztali számítógépek.