Mobilok, kütyük, elektronikus cuccok…

Korlátlan lehetőségeket kínál a kétkártyás mobiltelefon

ketkartyas mobiltelefon
Kétkártyás mobiltelefon

A Dual SIM néven elhíresült kétkártyás mobiltelefon változatokhoz való hozzáállás eléggé kétértelmű. A 2000-es évek legelején jelentek meg, majd nem sok sikert arattak. Az évtized közepén újjáéledtek, de csupán olyan névtelen kínai cégek erőfeszítéseinek köszönhetően, amelyek termékeinek minősége sok kérdést vetett fel. Majd csak a 2000-es évek végére léptek be a jól ismert vállalatok ebbe a piaci résbe, bár a modelljeik sokáig arra késztették az embereket, hogy szkeptikusan álljanak a vásárláshoz.

Ma már nem számítanak kuriózumnak

A kétkártyás mobiltelefon piac jelenleg a lehető legjobb helyzetben van. A fejlődés pozitív dinamikája jól látható, mert folyamatosan jelennek meg az új szereplők, akik sikeresen alkalmazzák a legmodernebb technológiákat.

Számos mobilszolgáltató kínálatában megjelent a 2 SIM kártyás telefon. Egy ilyen eszköz lehetővé teszi, hogy ne hordozzunk több mobiltelefont magunkkal, kockáztatva az egyik elveszítését. Egy kisebb táskában pedig több hely marad a személyes holmiknak.

Lehet, hogy egyesek kényelmetlennek tartják a 2 SIM kártyás telefonok használatát, de idővel könnyen megszokják majd. A legfontosabb megérteni a funkciókkal kapcsolatos technológiákat. Amíg az első modellek nagyon kényelmetlenek voltak, addig az ebben a kategóriában gyártott újabb eszközök még egy hétköznapi felhasználónak is egyszerűek.

A SIM kártyák aktivitásának megértése

A kétkártyás mobiltelefon vásárlás azt jelenti, hogy olyan eszközt kapunk, ami számos probléma megoldására alkalmas. Használatának sajátossága, hogy váltani kell a kártyák között. Az egyikük aktív, míg a másik passzív lesz. Jelenleg három technológia létezik a kétkártyás telefonok munkájának megszervezésére.

Nézzük, melyek ezek!

A Dual SIM Standby opciót választva csak egy aktív kártyánk lesz, amit egy gombbal vagy a menüben lehet váltogatni. Hátránya, hogy az egyik SIM aktiválásakor a második inaktív marad. Ebben az esetben nem tudnak felhívni minket, csak értesítés érkezik a nem fogadott hívásról. Az ilyen kétkártyás mobiltelefon előnyei között szerepel az alacsony ár és a meghosszabbított akkumulátor üzemidő. Tehát, ha a 2 SIM kártyás telefon egyik kártyáját csak a kimenő hívásokhoz szeretnénk használni, ez a nekünk való alternatíva.

A Dual SIM Active lehetőségnél a készülékbe épített két adó miatt mindkét kártya egyidejűleg aktív. Az egyik a 2. és 3. generációs hálózatokkal való munkát támogatja, a másik pedig csak GSM-mel működik. Ha olyan kártyát választunk, amivel internetet is használhatunk, akkor ez a probléma megszűnik.

A Dual SIM Dual Standby egy kompromisszumos technológia az első és a második alternatíva között. Az egyik kártyáról folytatott beszélgetés alatt a második inaktív lesz. De autonóm módban mindkét szolgáltató működik.

Hogyan spóroljunk akkumulátor időt?

Mielőtt kétkártyás mobiltelefont vásárolnánk, döntsük el, hogy milyen gyakran fogjuk használni a második SIM-kártyát! Ettől függ a fent leírt technológiák megválasztása és a készülék ára. Az akkumulátor kapacitása is nagyon fontos. Amikor mindkét kártya autonóm állapotban van, az akkumulátor gyorsan lemerül.

Ha egy nyomógombos mobiltelefonra esett a választásunk, akkor nem kell aggódnunk az akkumulátor miatt, mert ezeknek mindig jó kapacitásuk van. De az okostelefonoknál a helyzet rosszabb, mert nemcsak az adó, hanem maga az operációs rendszer is felemészti az akkumulátor energiáját.

Nagyszerű választás a vevőnek

Hosszú ideje a Nokia, az LG és a Samsung tartja a tenyerét a Dual SIM-kártyás mobiltelefonok eladásainál. Manapság a HTC és az új kínai gyártású modellek, mint például a Meizu és a Xiaomi is lépést tartanak a korral, a haladással. 

Az olcsó modellekről beszélve érdemes megemlíteni a Nokiát. Az Asha nevet kapó olcsó kétkártyás mobiltelefonjai áttöréssé váltak azoknak a felhasználóknak az életében, akik nem üldözik a jól csengő gyártók neveit.

A Samsungnál minden egyszerűbb. A Duos jelzéssel ellátott Galaxy modellek garantálják a kiváló teljesítményt és a minőséget. A HTC One szériája is felvezet kétkártyás mobiltelefonokat. Ezek lehet, hogy nem a legolcsóbbak, de a funkcionalitásukban biztosak lehetünk. A közepes árszegmensbe tartoznak az LG Optimus telefonok. Erőteljes akkumulátort és Android operációs rendszert egyaránt találunk ezekben.

Memóriakártya támogatás

A kétkártyás mobiltelefon kiválasztásakor mindig ügyeljünk a microSD kártya használatának lehetőségére! A vélemények szerint, a legkényelmesebb opció egy külön microSD nyílással rendelkező okostelefon, ami a fedél alatt található.

Így egyszerre használhatunk két SIM kártyát és további memóriát. Egyes vékony, nem levehető hátlappal rendelkező modellek kombinált kihúzható nyílásokkal rendelkeznek a SIM-ek és a microSD-k számára. Hasonló kivitelezést használnak a például a Samsung, a Lenovo, a Huawei és a Meizu modelljeiben. 

A fentiekben beszéltünk a kétkártyás mobiltelefonok legismertebb előnyeiről és hátrányairól, valamint arról, hogy melyik okostelefon milyen jellemzőkkel rendelkezik. Azonban, hogy Neked melyik felel meg jobban, az 1 vagy a 2 SIM kártyás telefon, csak rajtad áll.