Mobilok, kütyük, elektronikus cuccok…

Megéri a használt laptop vásárlás?

használt laptop vásárlás

Használt laptop vásárlás

Rendkívül hasznos lehet manapság, ha van laptopunk, hiszen helyhez kötöttség nélkül dolgozhatunk, tanulhatunk, szórakozhatunk, feltéve, ha az akkumulátor fel van töltve. A használt laptop vásárlás igen népszerű lett az elmúlt években, tekintve, hogy olcsóbban szerezhetünk be egy kompakt gépet, azonban vannak árnyoldalai is a használt dolgok vásárlásának. A használt laptopok állapota sokkal nagyobb mértékben függ az előző felhasználó szokásaitól, mint az asztali gépeké.

Ha az előző tulajdonos nem kezelte megfelelően a laptopot, akkor problémák lehetnek a kijelzővel, billentyűzettel, érintőpaddal, de akár a belső alkatrészekkel is. A modern laptopokban rendkívül fontos, hogy a fő alkatrészek hűtése megfelelő legyen. Ha ez nincs így, akkor a gép túlmelegszik és az alkatrészek élettartama csökken. A használt laptop vásárlás során tehát érdemes a gép teljesítményéről is meggyőződni, továbbá számít az életkora is.

A 3-4 éves laptopok elavultnak számítanak és teljesítőképességük, sebességük is jelentős mértékben csökkenhet. Nem sokat számít, ha 3-4 évvel ezelőtt csúcsgépek voltak, ugyanis a technológia követelmények folyton haladnak előre. A használt laptop vásárláskor tehát érdemes megfontolni, hogy milyen állapotban van az a bizonyos gép, melyet meg akarunk vásárolni. Az Asus, Lenovo, HP és egyéb gyártók is kínálnak újonnan laptopokat, így, ha első laptopunkat vásárolnánk, akkor érdemesebb egy új, frissebb, naprakész modellt választani, melyre garancia is van.

Így lehetünk biztosak abban, hogy befektetésünk, még ha nagyobb összeget kíván is, tovább lesz jó. A használt laptop vásárlás során sosem tudni, hogy az adott gép mikor szorul majd szervizelésre. A többéves gépek esetében már valós a veszély, hogy a merevlemez bemondja az unalmast és adataink elvesznek. A szektorhibás merevlemezek a gépet is lassítják és az egész rendszer működését destabilizálhatják. A sok éves gépeknél ez már valós lehetőség. A használt laptop vásárlás helyett érdemesebb tehát friss gépet választani.