Mobilok, kütyük, elektronikus cuccok…

Menők még manapság a 3D TV-k?

3D TV

3D TV

Néhány évvel ezelőtt még mindenhonnan azt hallhattuk, hogy nem kell többé moziba járni, ugyanis az átlag fogyasztó számára is elérhetővé válik a 3D technológia az új smart TV-knek köszönhetően. Ezek aztán meg is jelentek, azonban furcsamód 2-3 éve a gyártók teljesen elhallgattak a 3D tévék fejlesztésével kapcsolatban. Manapság csak 1-2 modellt találunk még az áruházakban, melyek foglalkoznak a 3D technológiával, és a legtöbb gyártó már ki is hátrált a technológia kiaknázásából.

De vajon miért? Nos, egész egyszerűen azért, mert a 3D TV nem lett akkora robbanás, mint ahogy a gyártók és a média azt várták. A konverziók nem igazán jöttek létre, a fogyasztók csak egy bizonyos rétege használta ki a 3D élményt és ők se sokáig. Maga a 3D technológia is problémás volt, ugyanis a filmeket át kellett konvertálni 3D kompatibilis formátumba, hogy egyáltalán meg lehessen őket nézni.

A probléma ott volt, hogy a hagyományos DVD és Blu-ray lejátszók nem tudták kezelni a háromdimenziós filmeket tartalmazó lemezeket, ezért ezekhez speciális lejátszókra volt szükség, amiket persze külön meg kellett venni, és amelyek jóval drágábbak voltak, mint az átlagos lejátszók. Ami még probléma volt a vásárlók számára, hogy a legtöbb TV-hez egy, esetleg két szemüveget adtak, ami egy nagyobb családi vagy baráti összejövetelen nyilván kevés volt. Az aktív 3D technológiás tévék és szemüvegek esetében az extra darabok többtízezer forint extra kiadást is jelentettek.

A rengeteg extra költség és a 3D technológia macerái odáig vezettek, hogy a felhasználók elzárkóztak a technológiától, ezt pedig az követte, hogy a cégek is leálltak a fejlesztéssel. 2017 óta nem ad ki több 3D-képes televíziót az LG és a Sony, a gyártók új modelljei pedig már nem is nagyon támogatják a 3D technológiát. A Samsung hasonlóelveket követ, csak 2016 óta. Ez történt tehát a 3D TV iparral. Kicsit olyan, mint manapság a játékipar. Megveszed az alapjátékot, és még egy halom pénzt rá kell költened, hogy maximálisan kiélvezhesd. Szomorú párhuzam, az biztos!