Mobilok, kütyük, elektronikus cuccok…

Miért jobbak és kényelmesebbek az e-könyvek, mint a papíralapúak?

Kindle olvaso
Kindle olvasó

Viszonylag nemrég a piacot egy forradalmi felfedezés árasztotta el a technológia területén az e-könyv formájában, ami szinte azonnal életre hívta a Kindle olvasó megjelenését is. Mindkét fejlesztés gyorsan elnyerte a világ több százezer könyv barátjának a bizalmát. Mostantól roppant egyszerű elolvasni a kedvenc könyveidet, mivel több tucat, száz vagy akár ezer könyv is tárolható a Kindle olvasón. A fejlesztők egy eszközben egyesítették azokat az újításokat és egyedi fejlesztéseket, amelyek a lehető legkényelmesebbé tették az olvasást. Miért választja olyan sok ember manapság az érintőképernyős ebookot? Mik ezek az eszközök? Miért olyan kényelmesek? Most mindezekre választ kaphatsz!

Egy kis visszatekintés

2007 óta gyors növekedés tapasztalható az e-könyvek piacán. Ekkor jelentek meg az első, ezekhez készült olvasók is, amelyeknek elektronikus tinta technológiával készült képernyőjük volt. A felhasználók nagyra értékelték ezt a technikai eredményt és ezek a könyvek mára egyre inkább felváltják a hagyományos papíralapú társaikat.

Egy ilyen érintőképernyős ebook a magasan specializált táblagépek csoportjába tartozó eszköz, ami lehetővé teszi a dokumentumok olvasását, megtekintését, szerkesztését és tárolását egyben. A Kindle olvasó a hagyományos táblagéptől a hosszabb akkumulátor élettartamában is különbözik. A képernyő nem világít, hanem úgy néz ki, mint egy klasszikus papírlap, ezért nem lehet rajta olvasni a sötétben, akárcsak egy szokásos könyvet sem.

A modern készülékeken nemcsak könyveket olvashatsz, hanem zenét és rádiót is hallgathatsz, böngészhetsz az interneten, egyszerű játékokat játszhatsz és könyveket tölthetsz le közvetlenül a készülékre.

Csúcstechnika a tetőfokon

A Kindle Paperwhite 4 fehér olvasó gyártásánál a gyártók különleges hangsúlyt fektettek a képernyő minőségére, ami magával hozta a magas képminőséget. A képernyő átlója 6 hüvelyk. Első pillantásra ez a méret kevésnek tűnhet, a kényelmes olvasáshoz azonban több mint elég.

A Kindle Paperwhite 4 fehér modelljének képpont sűrűsége 300 ppi. Sokan kérdezhetitek, hogy mi ez és általában mit jelent a sűrűség? A 300 ppi sűrűség az e-könyvek szinte maximális képpont sűrűségi értéke, így a megjelenített szöveg minősége a lehető legtisztább.

A kijelző minőségét a fejlett betűtípus megjelenítési technológia is jelentősen befolyásolta. Ennek eredményeként a képernyőn látható szöveg és képek kontrasztosabbá, élesebbé váltak. Az olvasás pedig még kényelmesebbé és élvezetesebbé.

Az e-könyv fő előnyei a papírral szemben.

1. A Kindle olvasók hordozhatóak és kompaktak. Memóriájuk révén hatalmas könyvtárakat képesek tárolni, így minden szükséges könyv mindig kéznél van. Velük megfeledkezhetsz a terjedelmes szótárakról és enciklopédiákról, hiszen mindent, amire szükséged van, egy kis eszközön tárolhatsz. Az e-könyvet kényelmesen magaddal viheted bárhová mész. Például, amikor sorban állsz valahol, ez lesz a legjobb módja az idő hasznos eltöltésének.

2. A Kindle olvasók lehetővé teszik, hogy testre szabhasd a szövegek megjelenítésének paramétereit. Ezeken kiválaszthatod a betűtípust, valamint növelheted vagy csökkentheted a szövegméretet. Ezek a funkciók nagyon kényelmes lesznek akkor, ha látási problémáid vannak. Csak növeld a betűméretet és nem kell aggódnod az apró betűk felismerése miatt, mert a számodra megfelelő formában kapod meg az információkat. Sajnos a papírkönyvek nem tudnak ilyen lehetőséget biztosítani az embereknek.

3. Az ebook olvasó Kindle könnyű navigálást tesz lehetővé. A szöveg könyvjelzővel és jegyzetekkel ellátható, hiperhivatkozások hozhatóak létre és a keresési funkciónak köszönhetően, gyorsan megtalálhatod a szükséges információkat. A Kindle olvasók speciális beszédszintetizátorokkal is fel vannak szerelve, amelyek képesek megszólaltatni a könyveket.

4. A Kindle könyvek általában olcsóbbak, mint a hagyományosan készült olvasmányok. Ezért sokat spórolhatsz a személyes könyvtárad összeállításánál. Ráadásul olyan könyvek is vannak, amelyeket sokszor ingyen bocsátanak a felhasználók rendelkezésére.

5. A Kindle olvasó csatlakoztatható az internethez, ami azt jelenti, hogy bármikor bármilyen könyvet beszerezhetsz. Nincs szükség rá, hogy könyvesboltba vagy könyvtárba menj, csak le kell töltsd a fájlt az eszközödre.

6. Az e-könyvek teljesen biztonságosak az asztmás és allergiás embereknek, mert a nyomtatott könyvekkel ellentétben, ezekben nem halmozódik fel a por.

7. Az érintőképernyős ebook hozzájárul az erdők megőrzéséhez is, mivel az előállításukhoz nincs szükség fára.

A legjobb olvasási minőség garantált

Tehát a Kindle olvasónak a papíralapú könyvvel szembeni előnyei nyilvánvalóak és vitathatatlanok. Természetesen sokan megszokásból még mindig a hagyományos könyveket részesítik előnyben, aminek az oldalai susognak és megőrzik a jellegzetes illatukat. Különleges varázsa van ennek az egésznek.

Egy biztos, a papírkönyvek nem tűnnek el teljesen, de sokkal ritkábban fogjuk használni ezeket, mint korábban. Mindenkinek egyéni preferenciái vannak és a végső választás továbbra is a felhasználóé, vagyis a Tiéd marad!