Mobilok, kütyük, elektronikus cuccok…

Milyen mp3 lejátszókat kapni még manapság?

Mp3 lejátszók

Volt idő, amikor az mp3 lejátszók voltak a személyes zenehallgatás királyai. Ez főleg az mp3 kompatibilis telefonok megjelenése előtt volt, hiszen akkoriban a zenehallgatás és a telefonálás még nem képeztek közös halmazt. A modern okostelefonokkal már nem is kérdés, hogy összefonódtak ezek a tevékenységek, azonban van még ma is egy-két szituáció, amikor nem feltétlenül az okostelefonunkon hallgatnánk zenét. Aki sokat sportol, az bizonyára tudja, hogy játék közben egy robosztus okostelefon nem igazán fér meg a zsebben.

A zenehallgatás viszont sportolás közben is sokak számára fontos, és itt egy kisméretű, nem túl drága mp3 lejátszó remek szolgálatot tehet. Az okostelefonok drágák, sérülékenyek és csak útban vannak, különösen az olyan játékoknál, ahol labda is van, hiszen ezek elég intenzívek tudnak lenni. Az mp3 lejátszók tehát nem szűntek meg teljesen létezni úgy, mint anno a Diskman és a Walkman, azonban használatuk jóval limitáltabb.

Mi közül lehet viszont választani, ha szükségünk lenne egy ilyen lejátszóra? Alapvetően továbbra is a Sony az mp3 lejátszók legnagyobb gyártója (mint a régi szép időkben), és olyan egyszerű és olcsó készülékekkel, mint a Sony NWZB183FR egész jól el lehet lenni. Ezek a praktikus kis lejátszók konkrétan 3 perc alatt feltölthetők és közepes minőségben a 4 GB kapacitás körülbelül 900 zeneszámra elég, de a drágább modellek már bővíthetők szoktak lenni. A 20 órányi akkumulátor-élettartam bőven elég lehet akár 1 hétre is, de a töltés rendkívül gyors.

A Sony készített persze hagyaték mp3 lejátszókat is, melyek többszázezer forintba kerülnek, azonban ezek megvásárlása csak azoknak ajánlott, akiknek tényleg nincs már mire költeni a pénzt. Ilyen például a SONY NW-WM1AB, mely egy prémiumkategóriás Walkman és az optimális hangminőség jegyében készült. Támogatja az új 384 kHz / 32 bit formátumot, illetve a natív DSD lejátszást is, és legnagyobb eladási aspektusa, hogy ’ez szól a legjobban’, de persze a legtöbb attól függ, hogy milyen fülesen és milyen minőségben hallgatjuk a zenét. Választék mindenesetre van.