Mobilok, kütyük, elektronikus cuccok…

Mp5 lejátszó vagy mp4? Mit hordoz a 21. század e téren?

mp5 lejátszó

Mp5 lejátszó

Az mp3 és mp4 lejátszók szinte mindenki számára ismertek még annak ellenére is, hogy kihalófélben lévő technológiákról van szó. Amióta az okostelefonok uralják a hordozható multimédiás eszközök piacát, azóta az mp3 és mp4 lejátszókra nincs akkora igény. Az mp5 lejátszó sem különb, azonban ez a név sokaknak ismeretlen lehet első hangzásra. Mindenki ismeri az mp3 és mé4 lejátszókat, de van mp5 is? Nos, van! Alapvetően azonban nem sokban különbözik az mp4 lejátszóktól.

Amikor az mp4 lejátszók megjelentek, akkor a vásárlásra ösztöntő technológia az volt, hogy zene mellett videót is le tudtak játszani az eszközök, tehát nézhettük a zenékhez tartozó klipeket is. A zene jellege azonban nem változott, továbbra is mp3 tömörítést használt. A 4-es jelző csupán arra utalt, hogy a videóformátum MPEG4 volt. Az idő múlásával azonban az mp4 azonban nem egy konkrét formátum, csupán egy jelzés lett, melyekkel a különböző funkciójú eszközöket meg lehetett különböztetni.

Az mp4 lejátszók nagy hátránya az volt, hogy csak egyetlen videóformátumot voltak képesek lejátszani, ez pedig azt jelentette, hogy a felhasználóknak folyton konvertálni kellett az anyagokat. Az mp5 lejátszó ezt volt hivatott orvosolni. Az mp4 és az mp5 között az a különbség, hogy az mp4-es lejátszók csak egy adott formátumot kezelnek, míg az mp5 lejátszó több formátumot is kezel. Nem valószínű tehát, hogy konvertálni kell a videókat az mp5 eszközökre.

Az mp5 lejátszó tehát a zene- és videólejátszók terén nagy előrelépés volt, hiszen megvalósult az az eddigi elvárás, hogy könnyen tudjunk videót nézni bárhol, bármikor. Néhány egyéb hasznos praktikum is érkezik az mp5 eszközökkel, mely az mp4 lejátszókra nem mindig volt jellemző. Ezek a memóriabővíthetőség, beépített kamera, Wifi, Bluetooth, GPS, stb. Mindez szépnek és jónak hangzik, azonban az okostelefonok uralta piacon megkérdőjelezhető, hogy van-e egyáltalán még szükség mp4 és mp5 lejátszókra. Az okostelefonok ugyanis mindent tudnak, amit ezek az eszközök, és többet!